Czysta kuchnia

Poradnik gospodyni

develop own website
Czyszczenie kuchenek gazowych
Jeśli masz kuchenkę gazową, najważniejsze jest, aby nauczyć się, jak skutecznie czyścić nagromadzone przypalone jedzenie i brud. Aby to zrobić, wyjmij ruszty palnika i namocz je w wodzie z mydłem i użyj sprayu do czyszczenia przeznaczonego do usuwania tłuszczu i oleju z palników. Użyj szczoteczki do zębów, aby dostać się do wszystkich małych szczelin.
Czyszczenie zlewów i kranów
Ponieważ zlew jest idealnym miejscem do gromadzenia się zarazków, po każdym użyciu należy go porządnie wyczyścić. Aby skutecznie pozbyć się drobnoustrojów, kup uniwersalny środek kuchenny i używaj go do regularnego czyszczenia zlewu. Do opraw użyj produktu specjalnie zaprojektowanego do stali nierdzewnej, aby usunąć odciski palców i uniknąć uszkodzenia metalu.
Czyszczenie szafek
Z całym tłuszczem i kondensacją powstającymi podczas gotowania, szafki kuchenne mogą łatwo stać się pożywką dla zarazków. Aby zabezpieczyć szafki przed mikrobami, użyj środka do czyszczenia drewna z mydłem olejowym lub zmieszaj detergent do naczyń z wodą. Inną świetną opcją jest użycie do połowy roztworu destylowanego octu / połowy wody do spryskiwania powierzchni, a następnie wytarcie ich suchą szmatką.
W JAKI SPOSÓB ZDEINFEKOWAĆ MOJE KUCHNIE?
Niebezpieczne mikroorganizmy uważają blaty za idealne miejsce do życia. Aby z nimi walczyć, musisz często i dokładnie czyścić kuchnię. Jeśli nie nauczysz się, jak prawidłowo dezynfekować powierzchnie w kuchni, pomagasz jedynie rozprzestrzenianiu się zarazków przenoszonych przez żywność w całym domu, ryzykując zdrowie swojej rodziny. Oto, co powinieneś zrobić, aby zdezynfekować swoją kuchnię we właściwy sposób:

Czyść regularnie blaty detergentem do naczyń i wodą. Spłucz czystą wodą i osusz powierzchnię ręcznikiem papierowym.
Wymieszaj 1 szklankę wybielacza z 4 litry wody. Użyj mieszaniny, aby spryskać blaty kuchenne i zabić zarazki. Pamiętaj, aby spłukać i pozostawić do wyschnięcia.
Użyj detergentu i wody, aby umyć deski do krojenia natychmiast po ich użyciu, a następnie zdezynfekuj je za pomocą mieszaniny wybielaczy. Pomaga to zapobiegać rozprzestrzenianiu się bakterii przenoszonych przez mięso.
Natychmiast wyczyść wszystkie wycieki. Im bardziej pozostawiasz resztki jedzenia, tym łatwiej będzie się rozprzestrzeniać drobnoustrojom. Dlatego powinieneś natychmiast wytrzeć wszelkie rozlane ciecze na blatach lub w lodówce.
Aby w pełni zdezynfekować kuchnię, użyj mopa i mieszanki wybielacza, aby zabić wszelkie zarazki, które mogłyby znaleźć się na podłodze.
Agencja Interaktywna Bydgoszcz